Güncel Haberler

Evlenecek tüm kadınlarla ilgili! Önceki soyadını kullanmak mümkün mü? “Yönetmeliklerimiz bunu gerektiriyor”

Bir süredir kamuoyunda kadınların evlenirken kocalarının soyadını almasına ilişkin düzenleme konuşuluyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda “9’uncu yargı paketi” görüşmeleri başladı. Teklifi imzalayan AK Denizli Partisi Milletvekili Cahit Özkan, şunları söyledi: “Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün bozulmaması ve çocukların olumsuz etkilenmemesi için kanunda düzenleme yapıldı. Kadının, kocasının evlenme anındaki soyadını ve eğer isterlerse önceki soyadını kullanabileceği düzenlememiz var.”

MECLİS’TE YARGI PAKETİ 9. TOPLANTISI

TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda “9’uncu Yargı Paketi” olarak bilinen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplandı.

“2002’DEN BU YANA DEVAM EDEN REFORM İRADESİ, BU İLKE VE DEĞERLERİN GELİŞİMİNİN SOMULU BİR GÖSTERGESİDİR”

DHA’ya göre; Teklife ilk imza atan AK Denizli Partisi Milletvekili Cahit Özkan, 9’uncu yargı paketinin ideal yasa arayışının devamı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Temel hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması, bağımsızlığın geliştirilmesi yargının tarafsızlığı ve tarafsızlığı, hukuk güvenliğinin güçlendirilmesi, adalete erişimin kolaylaşması, makullük “Ülkemizde 2002 yılından bu yana kesintisiz olarak devam eden reform arzusu, bu ilke ve değerlerin gelişiminin somut bir tezahürüdür”.

“Anayasa Mahkemesinin İPTAL KARARLARINA İLİŞKİN YAPILAN DÜZENLEMELER”

Teklifle Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararları doğrultusunda önemli anlaşmalara imza attığını söyleyen Özkan, şöyle konuştu:

“Elbette geçersizliği olan kurallar Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinden itibaren yürürlüğe girmiştir ve 100 yıla yakın süredir yürürlükte olan bazı kanun maddeleri, 2015’te uyguladığımız anayasal reformlarla Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilmiştir. 22 yıldır bir iptalle karşı karşıyayız. Yani 100 yıldır aynı kurallarla işleyen hukuk sistemimiz 2023’e kadar boşa çıkacak.” Bu paket Anayasa çerçevesinde hazırlandı. 2017 yılında alınan iptal kararlarıyla cumhuriyet dönemine ait bazı kanunlarda değişiklik yapıldı. Demokratik rejimlerin tamamlayıcı unsurlarından biri olan ‘Anayasaların üstünlüğü’ ilkesi, kanunların anayasaya uygunluğunun denetlenmesini gerektiriyor. Bu kontrol dünya çapında birçok ülkenin yargı organları tarafından gerçekleştirilmektedir. “Her ne kadar yargısal denetimin gerekliliği konusunda görüş birliği olsa da, özellikle anayasa mahkemelerinin siyasi organların tercih ve takdir alanlarına müdahale etmesi, karar alırken sadece ülkemiz için değil, tüm dünya ülkeleri için meşruiyeti sorgulanıyor.” ve adli aktivizm tartışmaları alanında zorluklarla karşılaşılıyor.

On üç

“AİLE BİRLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN EVLİ KADINLARIN SOYADINA İLİŞKİN YÖNETMELİK”

Güçlü bir şirket olmanın yolunun sadece maddi imkanlardan değil, her şeyden önce güçlü bir aile yapısından geçtiğini vurgulayan Özkan, şöyle konuştu:

“Aile kurumuna baktığımızda anne, baba ve çocuklardan oluşan bir yapı yerine çok daha geniş, multidisipliner bir bakış açısıyla konuya yaklaşmalıyız. Konuyu basitleştirmek, önemsizleştirmek yerine yerini doğru ve doğru tespit etmeliyiz. Sosyal hayatımızdaki aile kurumu Milletimizin alamet-i farikası olan güçlü aile Yapımızı zayıflatacak her türlü girişime karşı öncelikle evli kadının soyadı, nesep sağlığını sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. ve tanıdık birlik.

“ESKİ SOYADLARINI DA KULLANABİLECEKLER”

Aile bütünlüğünün bozulmaması ve çocukların kullanılacak soyadından olumsuz etkilenmemesi için yönetmeliğimizde kadınların evlendikten sonra kocalarının soyadını alacakları, dilerlerse önceki soyadını da kullanabilecekleri düzenlenmiştir.

290460_TBMM-KOMİSYON-ADALET-KAMU'DA-9NCU-

“BABA OĞUL ARASINDAKİ HATIN REDDEDİLMESİ DURUMUNA İZİN VERİYORUZ”

Baba-oğul arasında nesep reddi davası açılabilir. Ailenin huzur ve refahını sağlamak amacıyla bazı kurallarda baba olduğunu iddia eden üçüncü kişilerin çocuğun reddedilmesi için dava açabilmesi öngörülmektedir. Evlat edinilenlere, evlat edinilen çocuğun ana ve babasının adını yazma olanağı verilir.”

HAKARET SUÇUNUN AZAMİ ŞİKAYET SÜRESİ 2 YILDIR

Teklif edilen kanunla hakaret suçuna ilişkin hükümler getirildiğini belirten Özkan, şöyle devam etti:

“Şikâyete konu olan hakaret suçu için azami bildirim süresi öngörüyoruz. Kanun, soruşturması ve kovuşturması şikâyete bağlı olan hakaret suçunda bildirim süresinin, tarihten itibaren 2 yılı geçemeyeceğini öngörüyor. Bu nedenle özellikle yeni gelişen teknolojiler, dijital kanallar, sosyal medya üzerinden yıllar önce yayınlanan bazı paylaşımlar nedeniyle vatandaşlarımıza yönelik baskı ve tehditlerin önüne geçmek istiyoruz. medya uygulamaları Sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçunu uzlaşma kapsamı dışında tutarak avans kapsamına alan bazı kişilerin, sosyal medyanın gücünü kötüye kullanarak kasıtlı olarak bilgi paylaşarak gelir elde etme bilincine sahip olduklarını biliyoruz. Günümüzün çağdaş ceza adaleti sistemlerinde uygulamadan gelen talep ve önerileri ve genel eğilimleri dikkate alarak bir yandan yargının iş yükünü azaltmayı, diğer yandan suçla etkin bir şekilde mücadele etmeyi hedefliyoruz. diğeri ise hakaret suçunu da içeren, özellikle sosyal medyada, avans ödemesi kapsamında kolaylıkla elde edilebilecek bir suçtur. Bu düzenleme asla kişiye hakaret etme özgürlüğünü vermez. Hatta bu şekilde işlenen hakaret suçunun 5 yıl içinde tekrar işlenmesi halinde, aynı suçun faili hakkında erken fesih hükümleri uygulanmayacak ve bu suçtan dolayı doğrudan kişi hakkında kamu davası açılacaktır. . “Ayrıca mağdurların hukuk mahkemelerinde dava açma ve tazminat alma imkanları da var.”

Cahit Özkan’ın tasarıya ilişkin açıklamalarının ardından muhalefet milletvekilleri, tasarının hazırlanışı ve içeriğine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin madde ve kararlarına aykırı olduğunu belirterek, tasarının geri çekilmesi çağrısında bulundu. Teklifin komisyonda tartışılmasına devam ediliyor.

ÖZGÜR ÖZEL’İN KADIN SOYADINA TEPKİ: DEVLET OLARAK NELER ALIR?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde kadın soyadı kullanımına ilişkin düzenlemeye tepki göstererek şu ifadeleri kullanmıştı:
“Demokratikleşmeden, iyi yönetimden bahsedecek, bir yandan da kadının soyadına müdahale edeceksiniz! Devletten ne umurunuzda? Bir kadının ne yiyeceğine, ne içeceğine, ne giyeceğine, ne zaman ve ne zaman giyeceğine yalnızca kadınlar karar veriyor. nereye yürüyecek, hangi soyadını kullanacak!”

Ekran görüntüsü 2024-07-11 141953

Bu içerik Hazar Saygın tarafından yayınlanmıştır.

Sıkmak
Erdoğan: Bölgemiz savaş riskiyle karşı karşıya kalabilirErdoğan: Bölgemiz savaş riskiyle karşı karşıya kalabilir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu