Güncel Haberler

Trakya’nın sembolü Ağrı ovasında 14 yıldır büyüyor! Toplamak için 700 kilometre yol kat ediyorlar… – Son Dakika Hayat Haberleri

Devlet desteğiyle bitkisel ürün üretiminde çeşitliliğin arttığı şehirlerde, zengin su kaynakları ve serin iklim sayesinde ayçiçeği üretimi de yaygınlaşıyor.

Çoğunluğunu Kahramanmaraşlı çiftçilerin 34 bin dönüm alana ektiği şekerlik ayçiçeği, yaz boyu sulanıp bakımı yapıldı ve artık olgunlaştı.

Bu yıl Şanlıurfa’dan gelerek tarlaların yanına çadır kuran mevsimlik tarım işçileri ayçiçeği hasadına başladı.

Aralarında kadınların da bulunduğu işçiler, sabahın erken saatlerinde binlerce dönümlük tarlada gruplar halinde çalışmaya başlıyor, ayçiçeklerini tırpanla kesiyor, bir süre kurumasını bekledikten sonra biçerdövere atıyor.

Bütün gün çalışan işçilerin yemekleri, diğer aile bireylerinin yaktığı ateşin üzerinde hazırlanıyor.

Yaklaşık 1 ay daha uzun sürecek hasattan elde edilecek tonlarca çerez ay çekirdeği, biçerdöverden traktör römorkuna indirilip brandaların üzerine konularak kurumaya bırakılıyor.

Güneşte depolanan ve kurutulan fasulyeler çuvallara doldurularak kamyonlara yüklenerek Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki fabrikaların eleme tesislerine götürülüyor.

Çiftçi Selim Tanrıverdi, AA muhabirine, 2 bin dekarda ayçiçeği üretimi yaptıklarını söyledi.

Ağrı’da 14 yıldır ayçiçeği üretimi yaptığını belirten Tanrıverdi, şöyle konuştu: “Üretim iyi gidiyor. Toplanan ayçiçeklerini biçerdövere attıktan sonra harmanda kurutup sonra da hasata götürüyoruz. Kahramanmaraş çocuk yetiştirmek gibi çok zor bir iş.” dedi.

Tanrıverdi, Ağrı’nın hem sulama imkanları hem de hava koşulları nedeniyle bu ürüne uygun olduğunu söyledi.

ELLERE İHTİYACIMIZ OLMADIĞI İÇİN GELİYORUZ ÇALIŞIYORUZ”

Şanlıurfalı mevsimlik işçi Mustafa Kaya, 30 kişinin ailece gelip tarlada çalıştığını söyledi.

Yaz aylarında 1 ay boyunca aynı tarlalarda çapa yaptıklarını belirten Kaya, şöyle konuştu: “Daha sonra kayısı işlemek için Malatya’ya gittik. Oradan da Şanlıurfa’da fıstık sektöründe çalıştık. Burada ailece çadırda kalıyoruz. Hava güzel, bir ay daha burada kalacağız.” “Yardıma ihtiyacımız olmasın diye gelip çalışıyoruz, işçiyiz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu