Güncel Haberler

Suriyeli Aleviler Esad yönetiminin düşmesinden tedirgin

Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından HTŞ yönetimiyle yalnız kalan Suriyeli Aleviler, gelecekleri konusunda daha tedirgin. Öte yandan “kapsayıcı yönetim” yönünde talepler gelmeye devam ediyor.

REKLAM

Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından başkent Şam'daki Emevi Meydanı'nda her gün binlerce kişi kutlama yapmaya devam etse de pek çok Suriyeli Alevi, ülkelerinin geleceği konusunda endişeli ve tedirgin.

8 Aralık'ta kuzeydeki İdlib'den yıldırım operasyonu başlatan Hayat Tahrir el Şam (HTS) liderliğindeki isyancı grupların başkent Şam'ı ele geçirmesinin ardından Esad, Rusya'ya ve ülkede 13 yıldan uzun süren acımasız iç savaşa kaçtı.

Ülkede kutlamalar devam ediyor ancak durum herkes için aynı değil. Örneğin orta yaşlı bir resepsiyonist olan Ahmed*, bunun ailesi için yeni bir baskı döneminin başlangıcı olabileceğinden korkuyor.

Ahmed, Muhammed Colani olarak bilinen Ahmed Hussein Al Shara liderliğindeki HTŞ'ye atıfta bulunarak şöyle diyor: “HTŞ'nin Lazkiye'de insanları toplayan videolarını görüyoruz.”

Sonra yavaşça ekliyor: “Karım her gün ağlıyor ve ayrılmak istiyor.”

El Kaide'nin eski bir kolu olan HTS, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nde terör örgütü olarak listeleniyor. Grup, 2016 yılında El Kaide ile bağlarını kestiğini duyurdu ancak “dine hakaret” ve “zina” nedeniyle infazlar da dahil olmak üzere çeşitli insan hakları ihlallerine ilişkin iddialar devam ediyor.

Geçmişte Colani'ye ulaşmayı sağlayacak herhangi bir bilgi için 10 milyon dolarlık bir ödül bile teklif edilmişti.

Terör örgütü olarak tanımlanması, silah satışı ve petrol ithalatının yasaklanması da dahil olmak üzere ciddi yaptırımlar da getiriyor. Ancak bazı eyaletlerin örgüt için “terörist” tanımını gözden geçireceği görülüyor.

Nitekim ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye gibi ülkeler örgütle üst düzey resmi temaslar kurmak için kolları sıvadı.

Esad'ın devrilmesinin ardından Colani sivil kıyafetlerle açıklamalar yapmaya başladı ve hatta sakalını bile kısalttı. Bu hareketlerin “daha ılımlı” görünme çabası olduğu biliniyor. Ancak bu, Ahmed ve ailesinin endişelerini hafifletmeye yardımcı olmadı.

Ahmed ayrıca “eski” cihatçı örgüte yönelik endişesinin Esad yanlısı olduğu anlamına gelmediğini de iddia ediyor. Çünkü dünya çapında on binlerce insanın kaybolduğu, yüz binlercesinin öldürüldüğü, milyonlarcasının mülteci haline geldiği bir ortamda kendisi gibi insanların yoksulluk çektiğini söylüyor.

HTŞ'nin kurduğu geçiş hükümetinin bakanlarının fotoğraflarını gösterirken endişeyle “Hiç bize benzemiyorlar” diyor.

Çünkü HTŞ'nin 2017'den bu yana hüküm sürdüğü İdlib, çoğu kadının genç yaştan itibaren saçlarını, ellerini ve bazen de yüzünü örttüğü, erkeklerin çoğunun uzun sakallı olduğu muhafazakar bir yaşam tarzını anlatıyor.

Dışarıdan bakanlara bu yaşam tarzı aşırı dincilerin yönettiği diğer yerleri hatırlatabilir. HTŞ'nin İdlib'de kurduğu “kurtuluş hükümeti” kentteki okullarda cinsiyet ayrımcılığını dayattı.

HTŞ, bu politikasıyla “dinimizin öğreti ve geleneklerinden farklı olan moda akımlarından uzak durmak” ve “şeriata uygun kıyafetler” giymek istiyordu.

REKLAM

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre eyalet genelinde şeriat mahkemeleri bulunuyor.

HTŞ'nin Başbakan Muhammed El Beşir liderliğinde kurduğu geçiş hükümetinin Mart ayına kadar görevde kalması bekleniyor. Bu hükümette İçişleri, Ekonomi, Sağlık ve Adalet bakanları yer alıyor.

Sayısız medeniyetin kalbi olan ve muazzam bir çeşitliliğe sahip olan Suriye için kurulan bu hükümetin üyelerinin tamamı Sünni erkeklerden oluşuyor.

Kürtlerin, Hıristiyanların ve Dürzilerin de yaşadığı Suriye'de 24 milyonluk nüfusun çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor. Alevi nüfusu %10 ila %13 arasındadır.

REKLAM

Beşar Esad ve eski cumhurbaşkanı olan babası Hafız Esad da aslen Lazkiye kökenli Alevilerdir. Esad ailesinin, iktidara geldikleri 1970'li yıllardan bu yana Alevileri orduda ve hükümette üst düzey görevlere atadığı biliniyor.

Ancak Suriyeli genç, Lazkiye ve Tartus gibi kıyı illerinde nüfusun çoğunluğunu oluşturan, ancak önemli bir kısmı Şam ve Humus'ta yaşayan Alevilerin Esad döneminde özgürlük açısından pek bir avantajının olmadığını söylüyor. .

21 yaşında, “Esad döneminde her şey benim için daha kötüydü. Esad'dan memnun değildim ama bunu söyleseydim hain sayılırdım. Yani benim için iki kat kötü olurdu.” dedi mühendislik öğrencisi Hüseyin*, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Şam'ın Mezzah 86 semtindeki bir pazarın önünde.

Şimdi geleceğe baktığında HTŞ'nin 8 Aralık'tan bu yana verdiği sözlere inanmak istediğini söylüyor. Azınlık olarak haklarını korumak, bir baskıdan diğerine geçmemek de buna dahildir…

REKLAM

HTŞ lideri Colani, isyancıların zaferinin ardından televizyonda şunları söyledi: “Kimsenin bir başka grubu ortadan kaldırmaya hakkı yoktur. Bu tarikatlar yüzlerce yıldır bu bölgede bir arada yaşamıştır ve kimsenin bunları ortadan kaldırmaya hakkı yoktur.”

Çarşamba günü kız çocukların eğitimi söz konusu olduğunda Suriye'nin ” Afganistan ” olmayacağına söz verdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu-Kuzey Afrika bölümünün direktör yardımcısı Adam Coogle, bu sözlerin önemli olduğunu ancak çok dikkatli izlenmesi gerektiğini söylüyor.

Coogle, “Suriye'nin geçiş dönemi yetkilileri tüm Suriyelilerin haklarını eşit şekilde korumalı ve hukukun üstünlüğü dışındaki intikam eylemlerine hoşgörü gösterilmeyeceğini açıkça belirtmelidir” dedi.

REKLAM

Bu arada Alevi askerlerin HTŞ'nin kontrolündeki cezaevlerinde tutulduğuna dair haberler de var. Ancak Euronews şimdilik bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamıyor.

HTŞ ile iyi ilişkileri bulunan Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), örgütün oluşturacağı modelin “inanç özgürlüğüne saygılı” olması gerektiğini vurguladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, geçtiğimiz günlerde verdiği röportajda şunları söylemişti: “Sünniler Şiilere saygı duyacak, Şiiler Sünnilere saygı duyacak… Bu, tüm etnik ve dini grupların bir arada yaşadığı bir model. 'Suriye Suriyelilerindir' diyoruz.” “.

Şunun da altını çizdi: “Kapsayıcı bir yönetim modeli olmazsa maalesef kazanımlar kaybolur ve daha büyük çatışmalar ortaya çıkar. Ortak irade modeline ihtiyaç vardır.”

REKLAM

Geçtiğimiz Perşembe günü, yeni Suriye hükümeti Anayasayı ve Parlamentoyu üç ay süreyle dondurdu.

Yeni Suriye'nin farklı kökenden gelen herkese eşit davranacak bir sivil anayasaya sahip olup olmayacağı henüz belli değil.

Euronews'e verdiği röportajda Suriyeli Alevilerin böyle bir anayasayı ve tüm Suriyelilere ait bir Suriye'yi tercih edeceğini söyledi.

* Euronews'e konuşan Suriyelilerin isimleri, kimliklerinin korunması amacıyla değiştirildi.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu