Güncel Haberler

İstanbul'u her gün yarım milyon kişi ziyaret ediyor

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Abdullah Emre Güner, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla sistematik olarak randevulu hizmetlerin sunulduğunu söyledi.

MHRS'nin dünya çapında takdir ve beğeniyle karşılandığını belirten Güner, randevu sistemi sayesinde kimin, hangi doktor tarafından, ne zaman ziyaret edileceğini bilmenin mümkün olduğunu kaydetti.

“Hasta bakım oranında da yüzde 7 artış var”

Vatandaşların randevularını “mhrs.gov.tr”, e-Devlet veya ALO 182 üzerinden alabileceğini hatırlatan Güner, şöyle konuştu: “Randevu sistemimiz artık Türkiye genelinde benimsendi. İstanbul'da her gün yarım milyon kişi ziyaret ediliyor. Geçen yıla göre hasta bakımında “%7 oranında artış var.”

“Vatandaşların yüzde 10'u randevulara gelmiyor”

53 kamu hastanesi ve 4 bin 500'ü aşkın aile hekimliği biriminde kaliteli sağlık hizmeti verildiğini belirten Güner, şöyle devam etti:

“İstanbul’da randevuya katılım oranı yüzde 90. Vatandaşların yüzde 10’u randevuya gelmiyor. Bu durum, randevu bekleyen ve doktora ulaşmak isteyen vatandaşlarımız için büyük bir sorun. %10 kapasitenin kullanılması konusunda duyarlı olmak “Randevuya gelmediğimizde, her randevuyu doldurduğumuzda sağlık hizmetine erişim isteyen ve ihtiyacı olan bir kişinin haklarını ihlal etmiş oluyoruz. “

Aile hekimliğinin sağlık sistemindeki önemine değinen Güner, hastanın kendi doktorunu seçerek randevu alabileceğini ancak doğru doktorla iletişime geçmenin daha önemli olduğunu vurguladı.

Güner, bir hasta ihtiyacı olmayan bir doktora göründüğünde aslında ihtiyacı olan kişinin o doktora ulaşmasının engellendiğini ve doktor tarafından doğru randevu verilebileceğini söyledi.

“Kişi yaşadığı sorunun tedavisine karar vermemelidir”

İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, vatandaşların dahiliye, kadın doğum ve ortopedi kliniklerine yoğun talep gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“63 şubemizde randevuları MHRS üzerinden açıyoruz. Vatandaşların uzun süreli randevu almakta zorlandıkları şubeler var. Arz-talep dengesini gerektiği gibi takip ederek polikliniklerimizi buna göre planlıyoruz. Ancak MHRS kapasitemizi kaydırıyoruz. En çok talep edilen ve randevu sıkıntısının fazla olduğu göz hastalıkları ve dermatoloji gibi 5-6 branşta gereksiz randevuları sınırlıyoruz, ihtiyacı olanlara daha fazla randevu verebiliyoruz.

İstanbul'da bir vatandaşın ortalama doktora gitme sayısı yüzde 11,4'tür. OECD ülkelerinde bu oran yüzde 6-7 civarında. İhtiyaç duyanların ekstra fizik tedavi, göz ve dermatoloji ziyaretlerine katılarak engel oluyoruz. Vatandaşlarımız bir konu hakkında birçok farklı sektöre gereksiz taleplerde bulunabiliyor. Bu durumda hastanın tahlil ve muayeneye girmesi nedeniyle gereksiz bir artışa neden olur. Bu aynı zamanda flört günlerinizi de uzatır. Kişi yaşadığı sorunun tedavisine karar vermemelidir. Bunun için aile hekimlerimiz var. Bakanımız Kemal Memişoğlu'nun dediği gibi 3-4 ay içerisinde kurulacak bir sistemi geliştirmeyi planlıyoruz. “Doğru hastayı doğru doktora ulaştırmak için aile hekimlerinden faydalanmamız gerekiyor.”

Türkiye dünyada en fazla MR ve görüntüleme testine sahip ülke

Nüfusuna göre dünyada en fazla MR ve görüntüleme testinin Türkiye'de yapıldığını belirten Güner, doğru hastanın doğru doktora ulaşması halinde günlük MR ve görüntüleme sürelerinin de kısalacağını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu