Güncel Haberler

Edirne’de üreme yeniden başladı: 15 aile kavuştu… – Son Dakika Hayat Haberleri

Orman köyü sakinlerinin alternatif ürünler yaratabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gelir sağlamak amacıyla başlattığı ağaçlandırma çalışmaları sayesinde Edirne’de badem üretimi yaygınlaşmaya başladı. Badem hasadı başladı ve gelir getirici ağaçlandırmalarla yaygınlaştı. Bazı üreticiler geleneksel yöntemlerle, bazıları ise teknolojik yöntemlerle hasat yapmaktadır. Üretimi ve hasadı oldukça zor olan badem, kurutulmuş meyve olarak tüketildiği gibi tatlılarda ve yemeklerde de kullanılmaktadır. Son yılların en kurak dönemini yaşayan bölgede buğday, ayçiçeği ve kolza gibi ürünler yetiştiren üreticiler için alternatif oluşturan badem, bu yıl da insanları sevindirdi. Tarladan eski yöntemlerle veya özel makinelerle toplanan bademler, kabukları soyulup kurutulduktan sonra çuvallara konularak satılıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce Orman Bakanlığı tarafından bir proje başlatıldığını hatırlatan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, yüzde 80’i hibe, yüzde 20’si çiftçiler tarafından karşılanan projenin ilgi gördüğünü ve Çiftçiler için alternatif bir gelir kaynağıydı. Proje kapsamında toplanan 15 ailenin araziyi işleterek ağaç sayısına böldüğünü söyleyen Öztürk, Tarım Bakanlığı’nın yeni sisteme geçmesiyle bu projenin daha sorunsuz çalışacağını tahmin ettiklerini söyledi. “Zamanın içinde kaybolan bir ürün” Öztürk, bademin Edirne’nin zamanla kaybolan bir ürünü olduğunu söyledi.Çiftçilerin alternatif ürünler geliştirmesine yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçi bir ürün yerine 5-6 ürün ekerse bu onun ortalama gelirine de katkı sağlıyor. Her ürünün farklı bir hikayesi vardır. Bu yıl ürün yapanlar gelecek yıl yapamayabilir. Alternatif ürünler sağlanırsa ve kar elde edilirse istikrarı sağlayacağız ve köyden göçün önüne geçeceğiz. Badem iyi kar bırakır. Bu yıl da verim iyi. “Bu yıl gerçekten aşırı sıcaklar yaşandı ancak bademler iklim değişikliğinden pek etkilenmiyor.” Şöyle dedi:

Lalapaşa ilçesi Çömlekköy işletmecisi ve üreticisi Caner Yankaya, badem hasadına başladıklarını, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre biraz daha iyi olduğunu söyledi. Bademin çiftçiler için alternatif olabileceğini dile getiren Yankaya, verim açısından tatmin edici olduğunu, tercih edilmesi halinde bölgede çok daha yaygınlaşabileceğini vurguladı. Çömlekköylü üreticilerden Emine Öz, badem hasadı çalışmalarının başladığını, hasat edilen bademleri makineye koyup kabuklarını çıkararak kuruttuktan sonra çuvallara koyup satacaklarını söyledi. Badem ve ceviz toplamak için özel hasat makinesiyle bölgeye gelen üretici Süleyman Dönmez, işçi bulma sıkıntısı yaşanması nedeniyle son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte badem ve ceviz fındık hasadının yapıldığını söyledi. en son tarım ekipmanı model teknolojileriyle. Edirne’nin çeşitli ilçelerinin talepleri doğrultusunda badem ve ceviz toplamak için kente geldiklerini belirten Dönmez, üretim arttıkça ve iş gücü azaldıkça teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu