Güncel Haberler

Çocuklara özel masal uygulaması geliştirildi – Fairy Tale Türkiye

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yazılı açıklamasına göre, Ocak ayında imzalanan protokolle çocukların psikolojik, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek ve katkı sağlamak amacıyla projeler geliştirmek, sosyal, sanatsal ve kültürel faaliyetler yürütmek amaçlanıyor. onların sosyalleşmesine.

Bu kapsamda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Enstitüsü Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından 2019 yılından bu yana yürütülen “Türk Masal Külliyatı Projesi”nde yeni bir uygulama hayata geçirildi.

Hem dinlenebilir hem de okunabilir

İmzalanan iş birliği protokolü kapsamında çocukların masallara kolaylıkla ulaşabilmesi için mobil uygulama hazırlandı. “Masal Türkiye” isimli uygulama sayesinde çocuklar, Türkçe masalları bulundukları il veya türe göre seçip okuyabilecek, masallar İstanbul Türkçesi ve yerel lehçelere göre seslendirilecek.

Sadece Türk çocukları için değil, tüm dünya çocukları için İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca ve Japonca çeviri ve dublaj çalışmaları devam etmektedir.

İstanbul Türkçesi ve yerel lehçelerde 25 hikâye anlatıldı

“Türk Masal Koleksiyonu Projesi”nde şu ana kadar İstanbul Türkçesi ve 21 bölge lehçesinde 25 masal anlatıldı. Mobil uygulama, Bakanlığın kurumlarında çalışan bakım personeline sunulacak ve devlet koruması altındaki çocuklar da dinleyebilecek.

Şu ana kadar 6.210 hikaye derlenirken, 2.333 hikaye doğrulanarak genel okuyucunun kullanımına sunuldu.

Projede sağır ve kör çocuklar da unutulmadı.

Proje kapsamında görme engelli çocuklara yönelik Braille alfabesiyle yazılmış 10 masal hazırlandı. Mobil uygulama için hazırlanan hikayelerde işitme engelli çocuklara yönelik gerekli altyapı çalışmaları devam ediyor.

Ayrıca masalların yaş gereksinimlerine göre animasyon uyarlamaları yapılarak çocuklara ulaştırılacak. Proje, unutulmuş Türk masallarının yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.

Masal ve Meddah Festivali düzenlendi

Ancak bu yıl protokol kapsamında çocuklara yönelik tiyatro, kukla, müzik ve diğer güzel sanatlar ve edebiyat alanlarında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bu bağlamda, geleneksel Türk kültürünün önemli unsurları olan hikâyecilik ve meddahlık geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla “Masal ve Meddah Festivali” düzenlendi.

Devlet himayesinde 0-8 yaş arası çocukların bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla, Devlet himayesinde çocuklara bakan personele yönelik çevrimiçi ve ücretsiz “Hikaye Anlatıcılığı Eğitim Kursu” verilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu