Birleşme ve satın alma pazarı “yerel” sayesinde hayatta kalıyor
EKONOMİ HİZMETİ
Oluşturulma tarihi: 15 Ocak 2025 14:56
Türkiye’de birleşme ve satın almalar 2023 yılındaki yavaşlamanın ardından yeniden artmaya başladı.
Deloitte Türkiye’nin açıkladığı 2024 birleşme ve satın alma raporuna göre, geçen yıl işlem sayısı 2023 yılına göre yüzde 5 artarak 422’ye ulaştı. Toplam işlem hacmi ise yaklaşık yüzde 6 artışla 8,5 milyar dolara yükseldi. Rapora göre yerli yatırımcıların orta ölçekli işlem piyasasındaki ilgisi ve faaliyeti, birleşme ve satın alma piyasasını ayakta tuttu.
Raporun diğer önemli noktaları madde madde şöyle:
‘YABANCILARIN PAYI HALA YÜKSEK’
2024 yılının en büyük işlemi Hepsiburada’nın 1,1 milyar dolara Kaspi.kz’ye satışı oldu. Yalnızca satış, toplam işlem hacminin %14’ünü oluşturdu.
2024 yılında daha temkinli bir yaklaşım sergileyen yabancı yatırımcıların işlem hacmi ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 14 düşüşle 5,2 milyar dolardan 4,5 milyar dolara geriledi.
Yabancı yatırımcılar 82 işlemle toplam hacmin %53’ünü oluştururken; Yerli yatırımcılar 340 işleme imza attı.
Yerli yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı %47’ye yükseldi.
Türkiye birleşme ve satın alma pazarının 2023 yılındaki daralmanın ardından 2024 yılında bir miktar toparlanma gösterdiğini belirten Deloitte Türkiye birleşme ve satın alma hizmetleri lideri Özlem Ulaş, şunları söyledi: “Yabancı yatırımcılar bu dönemi temkinli bir yaklaşımla geçirirken, artan yatırım eğilimi Yerli yatırımcılar ve finansal yatırımcıların işlemlerindeki hareketlilik, yabancı yatırımcıların işlem hacimleri bir miktar azalsa da piyasayı canlı tuttu. Toplam faaliyetler hala önemli seviyelerde.