Güncel Haberler

Beyaz Saray’dan “ateşkes” açıklaması – Son Dakika Dünya Haberleri

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Mısır’ın Kahire kentinde düzenlenen görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi ve müzakerelerin çıkmaza girdiği yönündeki haberleri reddetti. Öğle vakti, İsrail’in bölgedeki tartışmalı iki koridorda (Netzarim ve Philadelphia) askeri varlığını sürdürme konusundaki ısrarı konusunda güçlü anlaşmazlıklar olduğu haberi ortaya çıktı.

Kirby’den müzakerelere ilişkin açıklama “Şimdi önemli olan herkesin bu görüşmelere katılması ve tarafların uygulamaya yönelik çalışmaya devam etmesidir.” dedi. Görüşmelere Hamas temsilcilerinin katılımıyla devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Kirby, Amerikalı yetkililerin Kahire’de “yapıcı” müzakereler yürüttüğünü ve Perşembe akşamı başlayan görüşmelerin hafta sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

“Kahire’deki ilk göstergeler görüşmelerin yapıcı olduğu yönünde ancak hafta sonu daha fazlası olacak.” Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bu hafta yaptığı telefon görüşmesini hatırlatarak ABD’li İsrailli mevkidaşlarına şunları söyledi: “Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması konusunda uzlaşmanın aciliyeti” altını çizdi.

ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen son ateşkes görüşmeleri geçen hafta Doha’da başladı ve iki gün sürdü. Kahire’deki görüşmeler Doha görüşmelerinin devamı niteliğindedir.

ABD’nin “köprü teklifi” olarak adlandırdığı son ateşkes teklifinin detayları bilinmiyor. Ancak Hamas’a göre teklif, Biden’ın mayıs ayında sunduğu üç aşamalı ateşkes planıyla uyumlu değil. “Öneri Netanyahu’nun şartlarına göre yenilendi” Gazze Şeridi’nden çekilip “Netzarim ve Philadelphia” koridorlarının kontrolünü İsrail’e devredeceğini açıkladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu