Güncel Haberler

Aşılama süresinin arttırılması Şap vakalarını %80 oranında azaltmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı şap hastalığıyla mücadelede çok sayıda önlemi hayata geçirdi.

Bakanlığın hayvan sağlığına yönelik çalışmaları kapsamında Trakya, 2010 yılında Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından şap hastalığı aşısından arındırılmış bölge ilan edildi.

Hastalıkla mücadeleye yönelik “Bölgesel Risklerin Kademeli Olarak Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyonu Eylem Planı” 2014 yılında uygulamaya konulmuştur. Plan kapsamında, bulaşıcı olmayan statüsünün korunması hedeflenmiştir. Trakya'nın aşı bölgesini ve Anadolu'yu şap hastalığından kurtarmak.

Bu yıl ilk kez aşı sayısı üçe çıkarıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvanlarda şap hastalığına karşı genellikle yılda iki doz olarak uygulanan aşı sayısını bu yıl ilk kez 3'e çıkardığını açıkladı.

Bu doğrultuda Şap Hastalıkları Enstitüsü, ülkede ilk kez görülen SAT-2 serotipindeki şap hastalığına karşı bu serotipi içeren aşı üretti ve yılda iki kez yapılan aşılamanın sayısı üçe çıkarıldı. bu yılın başlarında.

Bu sayede hayvan popülasyonunun bağışıklık düzeyi artırıldı ve vaka sayısı geçen yıla göre yüzde 79 azaldı.

Bu yıl 40 milyon doz aşı üretildi

Şap Enstitüsü geçen yıl 53,9 milyon doz, bu yılın eylül ayı itibarıyla ise 40 milyon doz aşı üretti. Aşı üretimini artırmak için iki biyoreaktör sağlandı. Ayrıca 8 milyon doz şap aşısı ihraç edildi ve 10,5 milyon yeni doz sipariş verildi.

Veteriner kontrol ve yol denetim istasyonları faaliyete geçiyor

Hayvan hareketlerini izlemek ve hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla veteriner yol kenarı kontrol istasyonları kurulmuştur.

Ülke ekonomisi ve hayvan sağlığı açısından önemli olan hayvan taşımacılığı ve hareketliliği doğu-batı güzergahında 7/24 izleniyor.

Bu kapsamda bu istasyonlar ilk olarak Erzurum, Elazığ ve Ankara'da kurularak faaliyete geçti.

Kayseri Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonunun ihale süreci ve altyapı çalışmaları tamamlandı. Çankırı Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonunda ihale süreci devam ediyor. Tesislerin bu yılın sonuna kadar açılması bekleniyor.

Mersin'de yapılacak istasyonun yer tespiti ve fizibilite çalışmaları devam ediyor.

Diğer hayvan hastalıklarıyla mücadele devam ediyor

Bakanlık diğer hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda brusellozla mücadele kapsamında yeni doğan dişi sığır ve koyunların tamamı aşılama programına dahil edildi ve salgın sayıları önceki yıllara göre yarı yarıya azaldı. Hedef, gelecek yıl Trakya bölgesinde ve serbest işletmeler dışındaki yerlerde hayvancılığın toplu olarak aşılanmasının gerçekleştirilmesi.

Kuduza karşı mücadele hem yabani hayvanların hem de sahipli veya sahipsiz köpek ve kedilerin aşılanmasıyla devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 29 ilde 2 milyon 640 bin doz aşı yapılırken, İç Anadolu'da ortaya çıkan salgınların ardından 1 milyon doz ağızdan kuduz aşısı havadan bırakıldı.

Yaban hayatı kaynaklı kuduzla mücadele amacıyla bu yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kullanılmak üzere 3 milyon 850 bin doz ağızdan kuduz aşısı satın alındı. Aşıların havadan ulaştırılması çalışmaları devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu