Bolu’daki facianın ardından uzman isimden İsrafil Kayabalı’dan hayati uyarı! “Bu ihmaldir” dedi, yapılması gerekenleri anlattı
Bolu’da çıkan otel yangını tüm Türkiye’nin yüreğini yaktı. Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetti, ihmal iddiaları gündemden düşmüyor. Hepsi ‘otel yangınının sorumlusu kim?’ sorusunun cevabını ararken; Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda hem de Bolu Belediyesi’nde gözler çevrildi.
Yangın tehlikesinin bir anda hatırlatılmasıyla felaketin boyutu ortaya çıkıyor; Yangın sırasında yapılması gerekenler ve yangına karşı alınması gereken önlemler tartışılmaya başlandı.
Onedio’nun YouTube’da Anlat Bana programına katılan ve Eda Aytekin’in sorularını yanıtlayan klas bir profesyonel güvenlik uzmanı. Müh. İsrafil Kayabalı, Bolu’daki yangın felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
https://www.youtube.com/watch?v=nrj07-i6erm
Kayabalı, bu tür üzücü olayların ihmal ve kusurlardan dolayı yaşandığına dikkat çekerek, “Alarm sistemi sensörlerin çalışıp çalışmadığını kontrol eden bir sistem olmalı. Önlem alınırsa iş kazası olmaz. 60 dakika boyunca alev gerektirmeyen kapılar takılmalıdır. .” dedi.
A Sınıfı Profesyonel Güvenlik Uzmanı Müh. İrifil Kayabalı’nın Onedio’ya yaptığı açıklamalar şöyle;
Otel işletmesi ISG hizmetini aldı mı? Eğer öyleyse ISG uzmanının işini yaptığını söyleyebilir miyiz?
“Yönetmeliklere göre 50’den fazla alışılmış ve 6 aydan fazla çalışılan işyerleri tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılıyor. Oteller az tehlikeli sınıfa giriyor. Bu nedenle profesyonel güvenlik uzmanı bulundurma zorunluluğu var.
Basından aldığım bilgiye göre ISG hizmeti alıyorlar. Bu iş güvenliği uzmanı tutuklandı. Profesyonel güvenlik uzmanının risk analizi yapması gerekir. Risk analizi yapılmışsa araştırılan tüm soruların cevabı o risk analizine dahil edilmiştir. Bu analizde ortaya çıkan riskler sonucunda Çalışma Bakanlığı işyeri faaliyetinin durdurulması yönünde adım atabilir.
“Kabul edilemez bir risk”
Eğer burada yangın alarm sistemi yoksa bu kabul edilemez bir risktir. Profesyonel güvenlik uzmanının görevleri, işyerinde risk analizini sağlamak, çalışanlara yangın eğitimi vermek ve acil durumlar için acil eylem planı hazırlamaktır. Öyle ki acil durum eylem planları içerisinde çalışanların seçtiği, yangınla mücadele, arama, kurtarma ve acil müdahale ekipleri acil müdahale ekipleridir.
Kamerada görseydi erken müdahale edebilirdi.
Önlem alırsanız iş kazası diye bir şey olmaz. İş sağlığı ve güvenliği kanununa göre n. 6331 ile hedefimiz iş kazalarını önlemek ve meslek hastalıklarını sıfır seviyeye indirmektir. Bu bağlamda gerekli önlemler alınmış olsaydı ve bu yangın çıkmış olsaydı, kazanın ilk önce fark edilmesi gerekirdi. Güvenlik görevlisi yangını kamerada görmüş olsaydı erken müdahale edebilirdi.
Binaların yangından korunma yönetmeliğine göre binada otomatik söndürme sistemi ve alarm sistemi ile yangın borusunun bulunması zorunludur. Bu sistemlerin çalışıp çalışmadığını kontrol eden sözleşmeler ve şirketler olmalıdır. Bütün bunlar kaydediliyor. Bu oranlara ulaşıldığında ne eksik ne de tamamdır.
Bu raporlar il çalışma yönetimi tarafından onaylanıyor mu?
İşletmenin ISG birimi varsa il çalışma müdürlüğüne başvurup onaylı defter alması gerekmektedir. Bu kitabın aslı işverende kalır, bir kopyası iş güvenliği uzmanına, bir kopyası da işyeri doktoruna verilir.
“En az 3 ayda bir tahsilat zorunluluğu var”
Tespit edilen uygunsuzluklar bu deftere yazılır ve bir sonraki ISG yönetim kurulu toplantılarında takip edilir.
Az tehlikeli işyerlerinde en az 2 ayda bir 3 ayda bir, tehlikeli işyerlerinde en az 2 ayda bir, çok tehlikeli işyerlerinde en az ayda bir kez toplama zorunluluğu bulunmaktadır.
“Bu ihmaldir”
Ne yazık ki ihmal ve kusurlardan dolayı bu tür üzücü olaylara maruz kalıyoruz. Bu tür işyerlerinin yangın tatbikatı yapması gerekmektedir. Bu tatbikatlarda itfaiyeciler destek ve eğitim vermektedir. Tatbikat o otelde yapıldıysa CD kayıtları elde ediliyor. Eğer ulaşılamıyorsa hayır demektir. Bu ihmaldir.
Odalarda yangın dedektörü bulundurma zorunluluğu vardır ancak bundan feragat edilemez. Otelde yangın gece çıktı ama vardiya sistemine göre gece çalışan birinin her an kontrol etmesi gerekiyor.
Mutfaklarda saklanacak yangın söndürücülerin özellikleri farklıdır. Halojen dediğimiz köpüklü ateş sönerek havayı tamamen keser ve anında söner.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da işaret etti
Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de uyulması gereken düzenlemeler var ama sonuçları ortada. Lisans alınmadan önce bu yönetmelikteki maddelerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu kısım Turizm Bakanlığına bağlıdır ancak bunların sürdürülebilirliği ve denetimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlıdır.
Yangın kaçış ücretleri
Yangın merdivenlerinde halı var mı bilmiyorum ama risk analizi raporlarında merdivenlerde kızaksız bant olması gerekiyor.
Hayati uyarı: İtfaiye gelene kadar bunu yapın!
Yangını ilk fark eden kişi itfaiyecileri arar ve alarmı çalar. Daha sonra itfaiye borusuyla müdahale ediyor.
Yangın kapıdaysa içeride bulabileceğiniz battaniye, çarşaf gibi bir ürünü ıslatarak en az 6 dakika kazanabilirsiniz. Çarşafları bağlayıp aşağı inebilirsiniz, ancak yüksekteyseniz atlama bir seçenek değildir. Alt kattaki vatandaşlar daha şanslı.
Misafir, ziyaretçi ve müşteri güvenliği. Bunların hepsinde alınmasını sağlamak için ne gibi önlemler alınmalıdır?
Bakanlıkların konularına göre risk yönetimi değerlendirilmeli ve kayıt altına alınmalıdır. Aksi takdirde hiçbir önlem alınmıyor, kazalar yaşanıyor. “