Türkiye'nin tek küresel şehri İstanbul
AA
Oluşturulma tarihi: 18 Aralık 2024 11:15
İstanbul, Türkiye'nin “küresel iller” sınıfındaki tek ili olurken, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli'nin de bu potansiyele sahip olduğuna karar verildi ve yeni iller için ulusal bölgesel strateji hayata geçirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2024-2028 dönemine ilişkin “Bölgesel ve Ulusal Kalkınma Stratejisi”, bölgelerin küresel ekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesi, rekabet güçlerinin artırılması, bölgeler arası kalkınmanın sağlanması amacıyla geliştirildi. ekonomik ve sosyal yakınlaşma ve afet sonrası ekonomik ve sosyal toparlanma.
AA muhabirinin belgeyi derlemesine göre, strateji doğrultusunda alınan temel önlemlerden biri “mekansal tipolojinin küresel entegrasyonu”ydu. Dijitalleşme ve mobilitenin artması gibi uluslararası gelişmeler ışığında ülkeler arasındaki ekonomik ve sosyal etkileşim artsa da bu durumun risklerin yanı sıra fırsatları da beraberinde getirdiği görülüyor. Bu nedenle ilk hedef “bölgelerin küresel ekonomik entegrasyonunu güçlendirmek”ti.
Analiz sonucunda Türkiye'nin uluslararası ekonomik ve sosyal ilişkilerinin her geçen gün arttığı, bazı illerin bu ilişkileri artırma potansiyeli açısından öne çıktığı tespit edildi. Bu kapsamda küresel ve potansiyel küresel iller belirlendi.
İSTANBUL TEK DÜNYA ŞEHRİDİR
Küresel entegrasyon boyutunda az sayıdaki ilin ülkenin batı bölgelerindeki en gelişmiş iller olduğu görüldü. Ülkenin fiilen merkezi olan İstanbul, diğer tüm illerin açık ara “küresel şehir” olarak adlandırılmıştır.
Küresel entegrasyon illerinin belirlenmesinde kullanılan kriterler arasında uluslararası yolcu trafiğinin, dış ticaret hacminin, finans ve sigorta faaliyetlerinin yarıdan fazlası ile tescilli patentlerin yaklaşık yarısının tek başına küresel bir şehir olan İstanbul'da gerçekleşmesi yer alıyor.
Ülke nüfusunun %18'ine ev sahipliği yapan İstanbul, aynı zamanda Türkiye'de izinli olarak çalışan yabancı uyruklu vatandaşların da yaklaşık %40'ına ev sahipliği yapıyor. Bu göstergeler açısından İstanbul'un hakimiyetinin yanı sıra teknolojik üretim, yabancı sermaye miktarı ve yabancı çalışan sayısı açısından da “potansiyel küresel iller”in Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğu tespit edilmiştir.
ANKARA, POTANSİYEL DÜNYA ŞEHİRLERİ ARASINDA İLK SIRADA
Başkent olmanın avantajı ve gelişen sanayisi ile Ankara, gelişmiş üretim tesisleri ve iş merkezlerinin geleneksel nitelikleriyle öne çıkan İzmir ve Bursa ile İstanbul'un etkisiyle güçlenen Kocaeli ve Antalya, özellikle gelişmiş turizm sektörüyle bu gruba dahil olmuştur.
Potansiyel küresel şehirler arasında Ankara, tescilli patent sayısı, bilgi yoğun hizmet sektörlerindeki çalışan sayısı, finans ve sigorta faaliyetleri açısından İstanbul'dan sonra öne çıkıyor.
Bursa, orta-yüksek teknoloji sektörlerinde İstanbul'u, dış hat yolcu ve yabancı uyruklu çalışan sayısında ise Antalya'yı takip ediyor.
Kocaeli, toplam dış ticarette İstanbul'un izinden gitmekle birlikte, orta-yüksek teknoloji sektörlerinde de çalışan sayısı açısından 3. sırada yer almaktadır.
İzmir, dış ticaret hacmi, finans ve sigortacılık faaliyetleri ve bilgi yoğun hizmet sektörlerindeki çalışan sayısı açısından Türkiye'de üçüncü sırada yer almaktadır.