Almanya'da kritik gün: Şansölye Scholz güvenoyu bekliyor
Almanya Federal Meclisi Pazartesi günü güven oylaması yapacak. Euronews bunun ne anlama geldiğini ve bundan sonra ne olacağını tam olarak açıkladı.
Almanya Federal Meclisi Pazartesi günü Şansölye Olaf Scholz'a güvenerek oy verecek.
Şansölye, Almanya'daki “trafik ışığı koalisyonunun” çökmesi ve ülkenin Scholz'un Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Yeşiller partilerinden oluşan bir azınlık koalisyonu tarafından yönetilmesinin ardından güven oyu sözü vermişti.
Geçtiğimiz Çarşamba günü Scholz bu öneriyi Federal Meclis Başkanı Bärbel Bas'a resmen sundu.
Güven oyu nedir?
Güven oyu, Federal Şansölye'nin Federal Meclis'in kendisine ve politikalarına güvenip güvenmediğini test etmek için kullandığı siyasi bir araçtır.
Bu uygulama, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Federal Şansölye'nin Federal Meclis'i tek başına feshedememesi için Alman hukukuna getirildi. Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde güven oyu beş kez gerçekleşti.
En son yaklaşık 20 yıl önce eski SPD Şansölyesi Gerhard Schröder tarafından güven oyu istenmişti.
Güven oyu Alman Anayasası'nın 68. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre güven önergesinin oylamadan en az 48 saat önce sunulması gerekiyor. Scholz bu son teslim tarihine geçen Çarşamba günü ulaştı.
Bugün Scholz, önerisini Federal Meclis'te yapacağı kısa bir konuşmayla savunacak. Oylama isme göre yapılacak.
Genel beklenti Scholz'un güvenoyu kaybetmesi, yani Federal Meclis çoğunluğunun artık kendisine ve hükümetine güveninin kalmaması yönünde.
SPD'nin şu anda Federal Meclis'te 207 sandalyesi var. Koalisyonun diğer partisi Yeşiller ise 117 sandalyeye sahip.
Bu iki partinin milletvekilleri toplam 367 sandalyenin çoğunluğunu sağlayamadı. Ayrıca bazı Yeşil milletvekilleri de oylamaya katılmayacağını açıkladı.
Güven oylamasından sonra ne olacak?
Beklendiği gibi Scholz güvenini kaybederse federal başkan Frank-Walter Steinmeier'e Federal Meclis'in feshedilmesini önerecek.
Steinmeier Federal Meclis'in feshedilip feshedilmeyeceğine karar verebilir. Kasım ayında yaptığı bir konuşmada Steinmeier, Scholz'un kaybetmesi halinde Federal Meclis'i feshedeceğini söyledi.
Basında çıkan haberlere göre Steinmeier'in kararını ne zaman açıklayacağı henüz belli değil. Ancak bunun Federal Meclisin feshedilmesi talebinden itibaren 21 gün içinde gerçekleşmesi gerekiyor.
Alman Anayasası'nın 39. maddesine göre 60 gün içinde yeni seçimler yapılacak.
Yeni seçimlerin tarihi zaten 23 Şubat 2025 olarak belirlendi. Alman medyası, bu son tarihe uymak için Steinmeier'in Noel tatilinin ardından 27 Aralık'ta Federal Meclis'i feshedeceğini öngörüyor.
Yeni seçimler yaklaştıkça seçim kampanyaları da hız kazanacak. Partilerin seçim projeleri zaten hazır, Salı günü SPD, Hür Demokrat Parti (FDP) ve muhafazakar partiler Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) programlarını açıklayacak.
Kamuoyu yoklamaları ve seçim kampanyaları
Mevcut anketlerde CDU/CSU açık bir şekilde Olaf Scholz'un SPD'sinin önünde yer alıyor.
Siyaset profesörü Dr. Hajo Funke, güven oylamasında en büyük kaybedenin FDP olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “SPD ve Yeşiller koalisyonun sona ermesinden fayda sağlayacak gibi görünüyor ve SPD lideri Olaf Scholz koalisyonun sona ermesiyle rahatlamış hissediyor.” .
Funke, seçim kampanyasına ilişkin şunları söyledi: “Ekonomik krizin yönetimi, sosyal adalet ve savaş/barış olmak üzere üç ana konu, seçim kampanyasına damgasını vuracak.”
Alman hükümeti, Donald Trump'ın ABD başkanlığına ikinci kez seçilmesinden yalnızca birkaç saat sonra çöktü. Scholz, Maliye Bakanı Christian Lindner'ı kovdu. Bu durumun ardından düzenlenen basın toplantısı kamuoyunda şaşırtıcı derecede duygu uyandırdı. O tarihten bu yana Şansölye Scholz, ülkeyi SPD ve Yeşillerden oluşan bir azınlık hükümetiyle yönetiyor.