Af Örgütü: İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair yeterli kanıt var
Uluslararası Af Örgütü son raporunda, İsrail'in işgal altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı soykırım yaptığı ve işlemeye devam ettiği sonucuna varmak için “yeterli temel” bulunduğunu söyledi.
Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanmıştır “İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere soykırımı” Başlıklı rapor 5 Aralık Perşembe günü kurumun resmi internet sitesinde paylaşıldı.
Raporda, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güney sınırını geçerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğü, 250 kişiyi rehin aldığı ve İsrail'in Gazze işgalini takip ettiği olay ele alınıyor.
Bir yıldır devam eden işgal sürecine ilişkin yapılan çalışmanın, “İsrail'in pervasızca, sürekli ve cezasız bir şekilde Gazze'deki Filistinlilere cehennem ve yıkım yaşattığını belgelediği” belirtiliyor.
Rapor, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri yok etmek amacıyla Soykırım Sözleşmesi tarafından yasaklanan eylemlerde bulunduğunu iddia ediyor; bunlar arasında “öldürmeler, fiziksel ve psikolojik zararlar ve Gazze'deki Filistinlilerin fiziksel olarak yok edilmesine yol açacak şekilde hesaplanan yaşam koşullarının kasıtlı olarak dayatılması da var” ” ” ” dahildir.
“Bu bir soykırımdır”
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “İsrail, Gazze'deki Filistinlileri fiziksel olarak yok etme niyetini, onlara insan haklarına ve onuruna layık olmayan, insanlık dışı bir grup muamelesi yaparak, aylarca gösterdi” dedi.
Callamard, “Korkunç keşiflerimiz uluslararası topluma bir uyarı niteliği taşımalı. Bu bir soykırımdır. Derhal durdurulmalıdır.” dedi.
İsrail'e silah ihraç eden devletlerin “soykırımı önleme yükümlülüklerini ihlal ettiğini” belirten Genel Sekreter, şunları kaydetti: “Başta ABD ve Almanya gibi büyük silah tedarikçileri olmak üzere İsrail üzerinde etkisi olan tüm devletler. diğer AB üyesi ülkeler, İngiltere ve diğerleri: “Gazze'de Filistinlilere yönelik vahşeti derhal sona erdirmek için hemen harekete geçmelisiniz.”
Raporda, Gazze'nin özellikle kuzey kesiminde kuşatma altındaki nüfusun son iki aydır açlık, yerinden edilme ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, insani yardımlara yönelik bunaltıcı kısıtlamaların daha da ağırlaştığı vurgulanıyor.
“İsrail, felaket niteliğindeki insani durumla ilgili çok sayıda uyarıya ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlanmasını mümkün kılmak için acil önlemler almasını emreden hukuki açıdan bağlayıcı kararlarına rağmen bunu yapmaya devam etti.”
“İsrail'in hedefi Filistinlileri yok etmektir”
Kurumun İsrail'in Gazze'deki eylemlerini yakından ve bütünsel olarak incelediği, olayların tekrarını ve eşzamanlı olarak meydana geldiğini, bunların hem acil etkilerini hem de kümülatif ve karşılıklı olarak pekiştirici sonuçlarını dikkate aldığı söyleniyor.
Ayrıca, yetkililerin kamuoyuna yaptığı açıklamaları analiz ederek zaman içinde kayıpların ve yıkımların kapsamını ve ciddiyetini değerlendirdiği ve yasaklı eylemlerin çoğunlukla savaş çabalarından sorumlu üst düzey yetkililer tarafından duyurulduğunu veya talep edildiğini tespit ettiği söyleniyor.
“Bu eylemlerin yürütüldüğü mevcut kamulaştırma, apartheid ve yasadışı askeri işgal bağlamını hesaba kattığımızda, yalnızca tek bir makul sonuca varabiliriz: İsrail'in hedefi, Hamas'ı yok etmeye yönelik askeri hedefiyle paralel mi, yoksa “Araç” mı? Bu hedefe ulaşmak için” diyen Callamard, “Gazze'deki Filistinlilerin fiziksel olarak yok edilmesidir” dedi.
Apartheid, Güney Afrika'da 1948-1994 yılları arasında uygulanan, yasal ırk ayrımcılığına ve beyaz üstünlüğüne dayalı bir sistemdi.
“Hamas ve diğer silahlı grupların İsraillilere ve diğer yerli mağdurlara karşı 7 Ekim 2023'te işlediği kasıtlı toplu katliam ve rehin alma gibi iğrenç suçlar, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere karşı uyguladığı soykırımı asla haklı gösteremez” diye ekledi.
Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, İsrail'in 7 Ekim 2023 ile Temmuz 2024 başı arasındaki dokuz aylık dönemde Gazze'deki ihlalleri ayrıntılarıyla anlatılıyor.
Ajans, Filistinli mağdurlar ve tanıklar, Gazze'deki yerel yetkililer, sağlık çalışanları da dahil olmak üzere 212 kişiyle görüştü, saha araştırması yaptı ve uydu görüntüleri de dahil olmak üzere çok çeşitli görsel kanıtları analiz ediyor.
Üst düzey İsrail hükümeti ve askeri yetkilileri ile resmi İsrail kurumlarının açıklamalarını incelediği, bulgularını İsrailli yetkililerle defalarca paylaştığı ancak herhangi bir yanıt alamadığı da iddia ediliyor.
Raporda, İsrail'in 7 Ekim 2024'e kadar olan dönemde 13.300'ü çocuk olmak üzere 42.000'den fazla Filistinliyi öldürdüğü, 97.000'den fazla kişiyi yaraladığı; Bunların çoğunun doğrudan ya da kasıtlı, ayrım gözetmeyen saldırılarla gerçekleştiği ve çok sayıda kişiden oluşan bazı ailelerin tamamen yok edildiği vurgulanıyor.
Gazzeli Muhammed Uluslararası Af Örgütü'ne yaptığı açıklamada, Mart 2024'te ailesiyle birlikte Deir El Balah'tan ayrılmak zorunda kaldığını şöyle anlatıyor:
“Burada kıyamet kopuyor gibi görünüyor… Çocuklarınızı böceklerden, sıcaktan korumak zorundasınız, temiz su yok, tuvalet yok, her zaman bombalamalar durmuyor. “Burada insan olmadığını hissediyorsun.”
Uluslararası Af Örgütü tarafından belgelenen yasa dışı eylemlerin çoğu, yetkililerin bunların uygulanmasını talep etmesinden sonra gerçekleşti. Örgüt, 7 Ekim 2023 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında İsrail hükümeti, askeri yetkililer ve diğerleri tarafından yapılan, Filistinlileri insanlıktan çıkaran ve onlara karşı soykırım veya diğer suçları meşrulaştıran 102 açıklamayı inceledi.
Uluslararası Af Örgütü bunların arasında, saldırıyı gerçekleştirmekten sorumlu üst düzey yetkililerin soykırım eylemlerini talep eden veya meşrulaştıran ve soykırım niyetinin doğrudan kanıtı olan 22 beyan tespit etti.
Bu dil, sahadaki İsrail askerleri tarafından bile sık sık tekrarlandı; Bunun kanıtı olarak, Uluslararası Af Örgütü tarafından doğrulanan görsel-işitsel içerik, askerlerin “imha” çağrısı yapan veya Gazze'yi yaşanmaz hale getiren ve Filistinlilerin evlerinin, camilerinin, okullarının ve üniversitelerinin yıkılmasını kutlayan görüntüleri gösterdi.
Gazze'de Filistinlilerin öldürülmesine dayalı olarak 7 Ekim 2023 ile 20 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 15 hava saldırısında 141'i çocuk en az 334 sivilin ölümü, yüzlercesinin yaralanması, ciddi ruhsal rahatsızlıklar ve fiziksel hasara yol açan soruşturmalarda elde edilen bulgular . Soykırım eylemlerinin belgelendiği iddia edildi.
Uluslararası Af Örgütü, bu saldırılardan herhangi birinin askeri bir hedefe yönelik olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadığını söyledi.
Örnek bir olayda, 20 Nisan 2024'te İsrail'in hava saldırısında Abdelal ailesinin Refah'ın doğusundaki Al-Jayne mahallesindeki evi yıkıldı ve 16'sı çocuk olmak üzere üç kuşak Filistinli uyurken öldürüldü. .
Bunlar İsrail'in hava saldırılarının yalnızca bir kısmını temsil etse de, sivillere ve onların mülklerine karşı tekrarlanan saldırıların veya kasıtlı olarak ayrım gözetmeyen eylemlerin daha geniş bir modelinin göstergesiydi.
Saldırıların sivil halk arasında çok yüksek sayıda ölüm ve yaralanmaya neden olacak şekilde gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.
“Uluslararası toplumun, önce ateşkes çağrılarını erteleyerek ve ardından silah transferini sürdürerek İsrail'e Gazze'deki zulmünü sona erdirmesi için bir yılı aşkın süredir baskı yapmaması, kolektif vicdanımızda bir lekedir ve öyle kalacaktır.” dedi Agnes Callamard. .
“Geçen ay Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Başbakan Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle çıkardığı tutuklama emirleri, mağdurlar için uzun zamandır beklenen adaletin sağlanması konusunda gerçek bir umut sunuyor. “Devletler, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan kişileri tutuklayıp iade ederek Mahkemenin kararına ve evrensel uluslararası hukuk ilkelerine saygılarını göstermelidirler” diye ekledi.
Uluslararası Af Örgütü, tüm sivil rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve 7 Ekim'de işlenen suçlardan sorumlu olan Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların sorumlu tutulması yönünde çağrıda bulundu.
Örgüt ayrıca BM Güvenlik Konseyi'ne, uluslararası hukuka göre suçlara en çok karışan İsrailli ve Hamas yetkililerine yönelik hedefli yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu.
Arka plan
İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, BM Genel Kurulu'nun derhal ateşkes çağrısı yapmasına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve onları katletmeye devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım yapmakla suçlanıyor.
Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya dahil olduklarını açıklayan ülkeler arasında şunlar yer alıyor: Türkiye Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya ile birlikte.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.
Son olarak geçtiğimiz haftalarda ICC, Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant'a ilişkin bir açıklama yayınladı. tutuklama emri Onu çıkardım. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 124 üye ülkesi var ve hepsi mahkeme tarafından verilen tutuklama emirlerini yerine getirmekle yükümlü. Bu, Netanyahu ve Gallant'ın bu ülkelerden herhangi birine seyahat etmeleri durumunda tutuklanma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor ve diplomatik özgürlüklerini önemli ölçüde kısıtlıyor.