Güncel Haberler

İTO Başkanı Avdagiç, göçmenlerin gerekli olduğunu savundu: “Türkiye’de göçmenlere ihtiyacımız var mı deme lüksüne sahip olamayız.” – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Türkiye’de hayat pahalılığının yüksek olmasıyla boğuşan insanlar, iş bulmakta yaşadıkları zorluklardan ya da çalıştıktan sonra aldıkları ücretlerin düşük olmasından şikayetçi. Bunun en önemli nedenlerinden biri Türkiye’de 10 milyondan fazla mültecinin yedek işgücü yaratmasıdır.

Milyonlarca insan bu durumdan muzdaripken, milyonlarca mültecinin Türkiye’ye gelmesine sevinenler de var.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’de göçmenlere ihtiyacımız var mı deme lüksümüz yok.”

Avdagiç, “Şu anda doğurganlık oranı yüzde 1,79 olan Fransa’nın altındayız. 1,75 olan İngiltere’nin gerisindeyiz. Bunu çok hızlı konuşmamız lazım.”

Mültecilerin memleketlerinde daha iyi koşullarda yaşamasını istemeyen dar gelirli insanların bu isteği bir lüks haline geldi.

DOĞURGANLIK ORANI EN YÜKSEK ÜLKELER

Doğurganlık oranının en yüksek olduğu ülkeler en son 2023 yılında Nijer, Çad ve Somali olarak açıklanmıştı.

Avdagiç’in doğurganlık oranına ilişkin şu açıklamaları da dikkat çekti:

“Ülke olarak doğurganlık oranımız Fransa’nın 1,51’in altına düşmüşse ve İstanbul-Ankara-İzmir’de 1,2’ye eşitse, yabancı işçi alırız veya daha az alırız deme lüksüne sahip olamayız. göçmenlere ihtiyacımız olacak. Şu anda yüzde 1,79’dayız.” “1,75 doğurganlık oranıyla Fransa’nın altına düştük, İngiltere’nin de gerisindeyiz. Bunu çok hızlı konuşmamız lazım.”

GENÇLERDEN DEĞİL MÜLTECİLERDEN MEMNUNUZ

Avdagiç, ülkenin genç nüfusundan memnun olmadığını vurgulayarak, “Şu anda sadece tüketici” derken, “Gençlerimizin üreticiye dönüşmesi için hızla politikalar geliştirmeliyiz.” : “Bizim neslimiz zor bir gençlik geçirdi. Çocuklarımızı akvaryumda büyüttük. Güneşe çıkardık, besledik, oksijen verdik, suyunu değiştirdik. Onlar da harçlıklarıyla pasif bir hayat yaşamaya devam ediyorlar. fazla emek harcamadan, fazla üretmeden veriyoruz”.

Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “OECD’ye göre Türkiye’de 18-24 yaş arasındaki 100 gençten 31’i ne okulda ne de işte okuyor. Bu oran Fransa’da yüzde 16, Almanya’da yüzde 9, İtalya’da yüzde 18, İngiltere ve ABD’de ise yüzde 14’tür.

Şekib Avdagiç, “Sertifikalarla, eğitim programlarıyla bu gençleri iş dünyasına kazandırmak için çalışmalıyız” dedi.

Türkiye’nin nüfusu yaklaşık 85 milyon iken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Şubat 2024 verilerine göre aktif sigortalı sayısı 25 milyon 96 bin 600.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu