Güncel Haberler

AB’de elektrikli araçların pazar payı azaldı, hibritlerin popülaritesi artıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Hükümetin elektrikli araçlara yönelik mali teşvikleri yavaşladığından, AB’de, özellikle Almanya’da elektrikli otomobil satışları düştü.

REKLAM

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin (ACEA) yakın zamanda açıkladığı verilere göre Avrupa Birliği’nde (AB) elektrikli otomobil tescilleri temmuz ayında %10,8 oranında düştü. Temmuz ayında toplam 102 bin 705 adet elektrikli otomobil satılırken, geçen yılın aynı ayındaki pazar payı yüzde 13,5’ten yüzde 12,1’e geriledi.

ACEA, Temmuz ayında AB’de tescil edilen otomobil sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre %0,2 artarak 852.051 adede ulaştığını açıkladı. Bu, Haziran ayındaki %4,3’lük artıştan çok daha küçük bir artış olmasına rağmen, üst üste ikinci artış ayı oldu.

Temmuz ayının sonuna kadar geçen 7 ayda otomobil tescilleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,9 artarak toplamda 6,5 ​​milyonun üzerinde satışa ulaşırken, elektrikli otomobil tescilleri toplam pazarın payının %12,5’ini oluşturdu.

Temmuz ayında büyümeyi yönlendiren başlıca ülkeler, kayıtlarda %3,4 artışla İspanya ve %4,7 artışla İtalya oldu. Araç tescilleri Almanya’da %2,1, Fransa’da ise %2,3 düştü.

Almanya akülü elektrikli araçların kayıt altına alınmasında geride kalıyor

Almanya’da elektrikli araç kayıtları temmuz ayında yüzde 36,8 oranında düştü.

Almanya’da satışlardaki düşüşün bir nedeni, elektrikli araçların satın alınmasına yönelik devlet vergi teşviklerinin yavaşlaması, bu da araçların maliyetinin çok sayıda alıcı için çok yüksek kalması anlamına geliyor.

Buna karşılık Hollanda elektrikli araç tescillerinde %8,9 artış kaydederken, Belçika elektrikli araç tescillerinin Temmuz ayında %44,2 arttığını açıkladı. Fransa da elektrikli araç tescillerinde %1’lik bir artış kaydetti.

Ancak bu ülkelerdeki EV tescillerindeki iyileşmeler Almanya’nın performansını dengelemeye yetmedi.

Yılın ilk yedi ayında Avrupa’da 815.399 yeni elektrikli otomobil kayıt altına alındı.

Aynı trendi takip ederek Avrupa’da plug-in hibrit otomobil satışları temmuz ayında %14,1 oranında düşerken, Almanya’da %3,2’lik bir artış kaydedildi. Plug-in hibrit otomobiller Temmuz 2024’te 57.679 adet satılarak toplam otomotiv pazarının %6,8’ini oluşturdu. Bu oran geçen Temmuz ayındaki %7,9’luk pazar payına göre hafif bir düşüş gösterdi.

Hibrit elektrikli otomobil satışları da Temmuz ayında %25,7 oranında artarak yaklaşık 273.003 adet satıldı. İspanya’da hibrit elektrikli otomobil satışları yüzde 31,5 artarken, İtalya’da yüzde 17,4 artış yaşandı. Almanya’da yüzde 22,4 artış yaşanırken, Fransa’da hibrit elektrikli otomobil satışları yüzde 47,4 arttı.

Benzinli araç satışlarında düşüş

Temmuz ayında benzinli araç satışları yüzde 7 oranında düşerken, İspanya’da satışlar yüzde 12,5, Fransa’da ise yüzde 22,6 düştü. Ancak Almanya benzinli araç satışlarında yüzde 0,1 artış açıklarken, İtalya yüzde 3,8 artış kaydetti.

Dizel araç tescilleri de Avrupa genelinde önemli ölçüde düştü. Bu düşüşte dizel araç satışlarında %24,6 oranında düşüş kaydeden İtalya, %11,6 oranında düşüş kaydeden İspanya ve %23,9 oranında düşüş kaydeden Fransa etkili oldu.

Almanya’da ise dizel araç tescillerinde %1,4’lük hafif bir artış yaşandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu