Güncel Haberler

CHP, belediyelerin SGK borçlarını yeniden yapılandırmak için hükümetle görüşecek: “Maaş ödeyemeyeceğiz” – Son Dakika Siyaset Haberleri

Kojenerasyon

CHP yönetimi, hükümetin “belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarını kaynağından tahsil etme” kararına karşı yeni bir hamleye hazırlanıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığındaki toplantıda, belediyelerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve gelir artırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesine ilişkin yasa tasarısı hazırlanması ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat’la gölge bakanların bir araya getirilmesi kararlaştırıldı. Kurum ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.

Yaklaşan toplu sözleşme sürecine dikkat çeken bazı belediye başkanları, Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesini önererek, “Böyle devam ederse personel maaşlarını ödeyemeyeceğiz” görüşünü dile getirdi.

CHP genel merkezinde dün gerçekleştirilen “Sosyal Demokrat Belediyeler Koordinasyon Kurulu” toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Tarihi Kentler Birliği Başkanı olarak katıldı.

Toplantının amacı hakkında bilgi veren Özel, hükümeti kojenerasyon belediyelerinin kaynaklarını azaltarak “sıkıştırmaya” çalışmakla suçladı.

Özel, kurdukları koordinasyon kurulunun hem belediyeleri rutin denetimlere hazır tutmak hem de “bazı zararlı ve saldırgan tutumlara karşı hukuki ve teknik destek sağlamak” amacıyla oluşturulduğunu söyledi.

Özel’in açılış konuşmasının ardından basına kapalı kalan toplantının gündeminde belediyelerin SGK borçlarının yeniden yapılandırılması, belediye gelirlerini artırıcı tedbirler, sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler, deprem ve orman yangınlarına karşı alınacak önlemler yer aldı.

Gündemde olan başlıca SGK borçları

Edinilen bilgiye göre toplantıda ağırlıklı olarak hükümetin belediyelerin SGK borçlarını tahsil etme kararı ve sonrasında belediyelere yapılan bildirimler üzerinde duruldu.

Hükümetin bu kararının arkasında kojenerasyon belediyelerinin ekonomik kaynaklarını azaltarak “işleyemez hale getirme” hedefinin olduğu kabul edildi ve sorunun aşılması için atılacak adımlar tartışıldı.

Önümüzdeki dönemde birçok belediyede toplu sözleşme sürecinin başlayacağının altını çizen konuşan belediye başkanları, SGK borçlarının yeniden yapılandırılmaması ve belediyelere yeni kaynak sağlanmaması halinde birçok belediyenin maaş ödeyemeyeceğini vurguladı.

AKP’li belediyelerin SGK borçlarının belediyelerin gayrimenkullerinden mahsup edilebileceği ancak muhalif belediyelere bu imkânın tanınmadığı iddia edildi.

“SGK borcunuzu ya da maaşınızı ödeyeceğiz.”

Belediye gelirleri sürekli düşerken, enflasyon nedeniyle giderlerin sürekli arttığına dikkat çeken bazı belediye başkanları şu değerlendirmeleri yaptı:

“Belediyeler bu şekilde yönetilemez. Çünkü bu durumda ya borcu ödeyecek ya da maaşı ödenecek. Çöp toplayacak ya da Sosyal Güvenlik borcunu ödeyecek. Burada bir seçim yapmanız gerekiyor. Bu ülkenin ekonomisini mahveden belediyeler değil, ekonominin kötü yönetimiydi. Önümüzde toplu sözleşme süreci var. Belediyeler artık maaş ödemekte zorlanacak. Bu nedenle belediye gelirlerini artırıcı ve borç yapılandırmasına yönelik tedbirlerin alınması gerekiyor.”

“Süre uzatılmalı, borcun faizi iptal edilmeli”

Toplantıda belediyelerin SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısının Meclis açılışında sunulması ve tekliflerin doğrudan hükümetle temasa geçilerek iletilmesi kararlaştırıldı.

Bu kapsamda 6564 sayılı Yeniden Yapılanma Kanununa benzer bir düzenleme teklif edilmesine karar verildi. 2021 yılında yürürlüğe giren 7326 sayılı belediye borcu faizlerinin iptal edilerek anapara borcunun 120 aya yayılmasına ilişkin kanun çıkarıldı.

Gündemin bir diğer önerisi ise belediyelerin KDV kredileri ile SGK borçlarının mahsup edilmesiydi.

İpucu: “Özel Erdoğan’la görüşmeli”

CHP’li gölge bakanların, belediye borçlarının yeniden yapılandırılması ve gelir artırıcı tedbirlerin alınması konusunda ilgili bakanları ziyaret etmesi kararlaştırıldı.

4-9 Eylül tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek CHP Şart Kongresi’nin ardından Yerel Yönetimlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Gökan Zeybek, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ve Ekonomiden Sorumlu Gölge Bakanı Yalçın Karatepe ile bir araya geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le görüşme aldı Randevu alarak partilerinin önerilerini iletecekler.

Kojenerasyon belediyelerinin sorunlarının her platformda dile getirilmesi ve Özel’in konuyu kamuoyuyla paylaşması kararlaştırılırken, bazı belediye başkanları, gölge bakanlardan sonuç alınamaması durumunda Özel’in bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi gerektiğini öne sürdü ancak evet. bu konuyla ilgili somut bir karar alınmadı.

İBB, sahipsiz hayvanlar için koordinasyon sağlayacak

Toplantının gündeminde ayrıca, hükümetin Temmuz ayında kamuoyunun tepkisine rağmen Meclis’te onayladığı sokak hayvanları kanununun uygulanması konusu da yer aldı.

Toplantının amacının belediyelerin sorunlarının koordineli bir şekilde çözülmesini sağlamak olduğunu vurgulayan parti liderleri, şöyle konuştu: “Genel olarak hem sokak hayvanları hem de sokak hayvanları ile ilgili alınacak tüm tedbirleri tek noktadan yöneteceğiz. mali konular”. kaynak. Herkesin tek başına dışarı çıkmaması için bu toplantı yapıldı. “Mesela sokak hayvanlarından bahsedeceksek önce bir atölye çalışması yapılır” diye açıklıyor.

Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 gün içerisinde sokak hayvanları konusunda sunum yapması, diğer parti belediyelerin de bu öneri doğrultusunda yerel dinamiklerini dikkate alan politikalar uygulamasına karar verildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu