Güncel Haberler

AB’nin ilk kara karbondioksit giderme ve depolama tesisi Fransa’da açılacak

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Proje, Avrupa’nın iklim hedefleri açısından hayati öneme sahip olabilir.

REKLAM

Avrupa Birliği’nin (AB) ilk karadaki “karbon dioksit giderme” projesi Pazartesi günü karbon depolama girişimleri RepAir Carbon ve C-Questra ile işbirliği içinde duyuruldu.

Ortaklık sayesinde AB’nin ilk kara tabanlı doğrudan hava yakalama ve depolama (DACS) sistemi kurulacak. Bu projenin atmosferdeki karbonu temizleyerek Avrupa’nın iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olması bekleniyor.

Hollandalı karbon depolama girişimi C-Questra, Amerikan karbon giderme şirketi RepAir Carbon ile ortaklığını duyurdu. Bu girişimlerin bir parçası olarak karbon yakalanacak ve depolanacak.

Mevcut “doğrudan hava yakalama” çözümleri o kadar fazla enerji tüketiyor ki, tuttuklarından daha fazla karbondioksit salabiliyorlar. Bu, büyük ölçekte fahiş maliyetlere yol açabilir.

Bu sistemler, düzenli olarak değiştirilmesi gereken ve potansiyel sağlık ve güvenlik riskleri oluşturan solventlere ve sıvıları veya gazları emen çözünmeyen bir malzeme olan emici maddelere dayanır. Ancak RepAir’in çözümü, ısı kullanmadan sadece elektrik kullanarak enerji tüketimini %70 oranında azaltıyor.

Karbon depolama aynı zamanda güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Ancak şirketler, karbonun yer altı jeolojik oluşumlarında depolanacağı için güvenli olduğunu ve karbon dioksit değer zincirinin kalıcılığını ve bütünlüğünü sağlamak için hem yakalamayı hem de kalıcılığı içeren kapsamlı bir izleme ve raporlama sistemi olacağını belirtti. depolamak. .

Karada yapılacak bir proje olduğu için maliyetinin denizde yapılan altyapıya göre daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

C-Questra’nın karada karbondioksit depolama sahası geliştirmek üzere yetki talep ettiği proje, Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Grandpuits’te bulunuyor.

Projeyle 2030 yılına kadar her yıl 100.000 ton karbondioksitin (CO2) ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 2035 yılına kadar megaton düzeyinde ölçüm yapılması bekleniyor.

Amaç, Güney Avrupa’da Fransa, İtalya ve Yunanistan tarafından geliştirilen Akdeniz’de Karbon Yakalama ve Depolama Stratejik Planı (CSS) kapsamında ilk ticari ölçekli CO2 depolama merkezinin geliştirilmesidir.

Proje, pahalı orta akım ve offshore altyapı ihtiyacını ortadan kaldırarak süreci kolaylaştırmayı ve maliyetleri azaltmayı amaçlıyor.

Bu ortaklık Yunanistan’daki bir başka büyük projenin ardından geliyor.

RepAir Carbon’un strateji ve büyüme sorumlusu Jean-Philippe Hiegel bir basın açıklamasında, “Bu proje, Avrupa’da verimli ve ölçeklenebilir karbon giderme için yeni bir standart belirliyor” dedi.

Hiegel, “Küresel karbonsuzlaştırma ihtiyaçları göz önüne alındığında bu inanılmaz derecede heyecan verici” dedi.

İzlanda’da 2021’de faaliyete geçen başka bir doğrudan karbondioksit yakalama ve depolama tesisi daha var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu